HUMMUS
07 mar 2019
HUMMUS
- Szklanka ciecierzycy-zalewamy zimną wodą, ja moczę około 15 h, następnie gotuję pod przykryciem na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem soli i 1 łyżeczką sody, około 50 min., do miękkości ciecierzycy, ale nie dłużej by nie była wysuszona
- pastę (tahini) robię sama: około 6 dużych łyżek ziaren sezamu wsypuję na patelnie, bez dod, tłuszczu, mieszając, tak aby tylko ją uprażyć
- uprażony sezam blenduję-miksuję i dodaję oliwek z oliwek (tłoczoną na zimno, koniecznie dobrej jakości)-dalej blendując
- dodaję sok z połowy cytryny a do niego wrzucam zmiażdżony ząbek czosnku, a także koniecznie 1 łyż. oleju sezamowego (też dobrej jakości), a także szczyptę kminu rzymskiego (nie mylimy z kminkiem)-blenduję na jednolitą masę
- stopniową dodaję do powstałej masy, ciecierzycę (WCZEŚNIEJ opłukaną dokładnie przegotowaną wodą)
- stopniową blendując dolewam wodę przegotowaną z rozpuszczonymi kostkami lodu, tak by była bardzo zimna
- blenduję dość długo, tak aby powstała piękna jednolita, bez – grudkowa pasta
- doprawiam solą morską
- gotowy hummus przekładam do szczelnego pojemniczka
- przed spożyciem porcję wykładam na talerzyk, posypuję natką pietruszki i koniecznie papryką słodką, oraz odrobiną ukochanej oliwy z oliwek
Aksamitny, delikatny hummus na kanapki
Smacznego 🙂