Daktyle-cud natury?
20 mar 2019
Gofry z suszoną śliwką, daktylami i płatkami owsianymi
✔4 daktyle
✔4 suszone śliwki
✔ 2 łyżki płatków owsianych (śliwki i płatki zalane wrzątkiem na całą noc-potem do blendera razem z daktylami)
✔ 1 szklanka mleka
✔cynamon i laska wanilii
✔szczypta soli
✔1 łyżeczka proszku do pieczenia
✔ 2 szklanki mąka ryżowej
✔ 2 jajka
✔ 1 łyżka oliwy lub oleju (rafinowanego)
Miksujemy
*dodaję muszyniankę jeżeli ciasto jest zbyt gęste
😚 idealne na II śniadanie lub podwieczorek
Czemu daktyle są tak zdrowe???
- Bardzo dobre źródło energii –》 doskonały produkt dla sportowców i wszystkich osób prowadzących aktywny tryb życia
- Dzięki zawartości potasu—》polecane również po treningu
- Nie podnoszą poziomu cukru we krwi
- Zawierają wit.PP, B1,B2, A
- Źródło żelaza i fosforu
- Zawierają magnez-usprawnienie pracy serca, zmniejsza negatywny wpływ stresu na organizm
- Regulują ciśnienie krwi dzięki zawartości potasu
- Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą i osteoporozą, dzięki zawartości wapnia
- Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka okrężnicy, poprzez usprawnianie i oczyszczanie jelit, dzięki wysokiej zawartości błonnika
- Zapobiegają miażdżycy poprzez obniżanie poziomu trójglicerydów, hamując powstawanie zakrzepów
- Zwiększają odporność organizmu – antyoksydant
- Polecane podczas różnych stanów zapalnych czy przeziębienia, dzięki zawartości salicylan: łagodzą ból, pomagają obniżyć gorączkę i zwalczać stany zapalne
- Hmmm skuteczny afrodyzjak!