Najzdrowsze owoce

09 Lis 2018

CZY WIESZ, ŻE najzdrowszymi, ale i najbardziej odżywczymi owocami, które powinny być podstawą osoby będącej na diecie są dwa polskie owoce, które każdy mieć w swoim ogrodzie!!!

Jeżyna
Owoc, ktory posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Malina
W owocach tych znajdują się przede wszystkim kwasy organiczne m.in. kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy, a także pektyny, cukry, związki śluzowe i zapachowe. Maliny to również bogactwo witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, wapń i potas. Dzięki nim usprawniają się układ nerwowy, układ odpornościowy, a także zapobiegają one pojawieniu się niedokrwistości. Błonnik, który zawierają maliny wspomaga odchudzanie, przyspiesza perystaltykę jelit i pomocny jest w zaparciach.

Z kolei liście krzewu maliny zawierają flawonoidy, garbniki, związki żywicowe, sole mineralne i kwasy organiczne. Stanowią także źródło przeciwutleniaczy chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki tym związkom maliny wykazują właściwości rozkurczowe i niwelujące dolegliwości miesiączkowe. Swój piękny kolor zawdzięczają antocyjanom (barwnikom), które wzmacniają układ immunologiczny. Ponadto maliny są owocami niskokalorycznymi przez co śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie.