Najzdrowsze owoce

09 Lis 2018

CZY WIESZ, ŻE najzdrowszymi, ale i najbardziej odżywczymi owocami, które powinny być podstawą osoby będącej na diecie są dwa polskie owoce, które każdy mieć w swoim ogrodzie!!!

Jeżyna
Owoc, ktory posiada wiele prozdrowotnych właściwości. Dzięki zwartości silnych antyoksydantów, które są inhibitorami substancji rakotwórczych, stanowią jeden z głównych elementów diety antynowotworowej. Jeżyny są także bogatym źródłem błonnika, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów, a tym samym zmniejsza ryzyko chorób serca. Poza tym przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są pożądanym składnikiem diety odchudzającej.

Malina
W owocach tych znajdują się przede wszystkim kwasy organiczne m.in. kwas salicylowy, jabłkowy czy cytrynowy, a także pektyny, cukry, związki śluzowe i zapachowe. Maliny to również bogactwo witaminy C i witamin z grupy B, a także minerałów takich jak magnez, wapń i potas. Dzięki nim usprawniają się układ nerwowy, układ odpornościowy, a także zapobiegają one pojawieniu się niedokrwistości. Błonnik, który zawierają maliny wspomaga odchudzanie, przyspiesza perystaltykę jelit i pomocny jest w zaparciach.

Z kolei liście krzewu maliny zawierają flawonoidy, garbniki, związki żywicowe, sole mineralne i kwasy organiczne. Stanowią także źródło przeciwutleniaczy chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Dzięki tym związkom maliny wykazują właściwości rozkurczowe i niwelujące dolegliwości miesiączkowe. Swój piękny kolor zawdzięczają antocyjanom (barwnikom), które wzmacniają układ immunologiczny. Ponadto maliny są owocami niskokalorycznymi przez co śmiało mogą je spożywać osoby będące na diecie.

Subscribe Newsletter

Subscribe our newsletter and get latest update