CODZIENNIE Z RANA OWSIANKA WSKAZANA

03 lut 2019

CODZIENNIE Z RANA OWSIANKA WSKAZANA! Tylko po co? Dlaczego pomaga w procesie odchudzania? Dlaczego wskazana dla chorych na serce?

–  dzięki obecności beta-glukanu, czyli błonnika, który rozpuszcza się w wodzie i który to zmniejsza poziom cholecystokininy, czyli hormonu głodu

– beta-glukan  działa jak niby „płaszcz ochronny” w naszym przewodzie pokarmowym, chroniąc go i spowalniając przyswajalność cukrów, wchłanianie tłuszczów, a wiążąc kwasy żółciowe

– beta-glukan jest pożywką dla dobrych bakterii

–  nierozpuszczalna frakcja błonnika zawartego w owsie poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości

– dużo wartości odżywczych

– płatki owsiane obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu

– mega wpływ na serce, bo zawarte w owsie awentramidy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające –à czyli hamują produkcję cytokin zapalnych związanych z tworzeniem w naczyniach pasm tłuszczowych, a zawarty magnez zapobiega atakom serca i udarom mózgu, bo obniża ciśnienie krwi rozluźniając naczynia

– wspomniane awentramidy zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, regulują pracę jelit

– płatki powoli się trawią, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi –àwyrównują poziom cukru we krwi

– jako posiłek przedtreningowy-à kop energetyczny, zwiększający wytrzymałość i poprawiający metabolizm

– zawarty magnez w płatkach uspokaja nerwusów i wzmacnia mięśnie

– spowalnia proces starzenia

– mają swój udział w procesie powstawania melatoniny, czyli poprawienie jakości snu i łatwiejsze zasypianie

 

Korzyści płynących ze spożycia owsianki jest bardzo dużo!

Moja owsianka domowa:  mieszamy – płatki owsiane,żytnie, gryczane, pestki dyni, słonecznika, sezam.
Wieczorem do miseczki wsypujemy odpowiednią ilość (w zależności ile dziecko zjada) naszego musli, ja dodaję kilka suszonych
śliwek, rodzynek, albo wiśnie czy suszoną żurawinę (tylko tą na wagę, a nie w paczkach) i zalewamy gorąca wodą, tak aby zakryć
całość.
Odstawiamy do rana.
Przed zjedzeniem zalewamy ciepłą wodą, no chyba że wchodzi w grę mleko krowie lub kokosowe), posypujemy 1 płaską
łyżeczką siemienia lnianego (całe ziarna=zmielone własnoręcznie w blenderze lub młynku do kawy; nie kupuj zmielonego
siemienia), a jeżeli chcemy wzbogacić jej smak, nadać słodyczy:
-starte jabłko
-konfitura
– daktyle
-nektarynka
-granat
– banan
– borówki, maliny, jagody
-konfitura domowa
 
i oczywiście przyprawy: kardamon, cynamon, wanilia
Smacznego!