Mleko krowie vs kozie

24 mar 2019

Krasula,mućka czy może koza

I to nie jest hasło do krzyżówki, choć z uwagi na fakt mojego dzisiejszego przymusowego leżakowania to mogłabym ułożyć jakąś łamigłówkę z nagrodami
…dalej mamy bilety do multikina…

Wracając do tematu…

Czyli mleko 🐄 vs 🐐???
No i co piła ta Kleopatra?🥛🥛🥛🥛

O tym co powinniśmy wiedzieć o mleku kozim, nie będąc nadgorliwym i nie wchodząc w szczegóły!

Na początek porównajmy sobie skład mleka krowiego do koziego:

📌2% tłuszczu z mleka koziego ścina się w żołądku, a 10% z mleka krowiego, zatem mimo tego, że zawartość tłuszczu jednego i drugiego jest podobna to kozie lepiej się trawi.Istotna informacja dla moich FitKobitek-plażowiczek dążących do talii osy 😋

📌Kozie mleczko, pani Aniu proszę 😘 nie mylić z „PTASIM MLECZKIEM” wyróżnia się mniejszą zawartością laktozy i cukrów mlecznych, w porównaniu z krowim mleczkiem

📌Jeżeli masz problemy trawienne lub skórne po spożyciu mleka krowiego, prawdopodobnie masz wrażliwość na jedno z białek, które się w nim znajduje, czyli kazeinę A1. Natomiast mleko kozie zawiera kazeinę A2 i jest zbliżone do mleka matki, dlatego je lepiej tolerujemy

📌Mleko kozie zawiera więcej metioniny i treoniny, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu młodych i zwinnych ciałek, tych berbeci- urwipołciów nigdy nie odpoczywających

📌W 100 mililitrach mleka koziego jest zawarte około 33% dziennego zapotrzebowania na wapń; a w mleku krowim 28%

📌systematyczne picie mleka koziego podnosi poziom dobrego cholesterolu, obniżając jednocześnie poziom złego

📌kwasy tłuszczowe i trójglicerydy znajdujące się w mleku kozim usprawnianiają pracę jelit oraz poprawiają wygląd skóry, nawilżając i nadając jej delikatność jak pupcia niemowlaka oraz likwidując stany zapalne w walce z trądzikiem

…”Według legendy Kleopatra miała piękną, delikatną i jasną cerę dzięki mleku koziemu…”

📌Lepsza przyswajalność żelaza, wapnia, magnezu i fosforu w przypadku mleka koziego

📌mleko kozie zawierające selen i cynk –chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi, m.inn. choroba Alzheimera, Parkinsona oraz stwardnienie rozsiane

📌Według badań szklanka mleka koziego zawiera więcej miedzi, żelaza, cynku i manganu,
w porównaniu do szklanki mleka krowiego

📌mleko kóz odznacza się wyższą zawartością niacyny, kwasu pantotenowego oraz witamin A,C, D, B1, B2

📌Regularne spożycie mleka kóz powoduje zwiększenie objętości granulocytów we krwi, większą mineralizację kości u dzieci, wspomaga proces wzrostu

Zatem znane hasło
„PIJ MLEKO!
BĘDZIESZ WIELKI”

powinniśmy dopełnić „PIJ KOZIE MLEKO”, a będziesz wielki i silny

Teoretycznie mleko kozie jest szczególnie polecane dla niemowląt i dzieci, które wykazujących alergię na mleko krów, ale należy pamiętać, że jest ono również bogate w składniki mineralne, więc może nadmiernie obciążać nerki niemowląt. Dlatego ważne jest, aby do mleka koziego podchodzić rozsądnie i z umiarem!

Dla tych, którym przeszkadza intensywny zapach mleka koziego, polecam na śniadanie przyrządzać kakao lub spożywać przetwory: sery czy masło

📌Zawarte w serze pierwiastki dostarczają magnezu, który zwiększa odporność organizmu na stres oraz warunkuje odpowiednie napięcie mięśni zapobiegając skurczom, wpływa na poprawną pracę układu nerwowego, tarczycy czy nawet niekontrolowanym drganiom krtani

Podsumowując…. produkty kozie są wskazane dla osób zmagających się:
z anemią ,egzemą, schorzeniami wątroby , oskrzeli-astmą, płuc-gruźlicą, żołądka, chorobą wrzodową, jelit, osteoporozą, tarczycą, podwyższonym cholesterolem, nadciśnieniem tętniczym, i całym układem sercowo-naczyniowym, skazą białkową, cukrzycą, osób z insulinoopornością, i zaburzeniami widzenia, osób stosujących diety odchudzające jako alternatywa zakwaszających i wysokokalorycznych serów żółtych, a także osób z alergiami

📌Spożywając ser kozi poprawiamy odporność błon śluzowych i zmniejszamy ryzyko powstawania komórek nowotworowych a także wspomagamy procesy wzrostu oraz mineralizację zębów i kości

📌Cechą szczególną serów kozich jest brak metali ciężkich w ich składzie, ponieważ wg naukowców zwierzęta te, lepiej bronią się przed zanieczyszczeniami środowiska oraz niektórymi chorobami, mając zdolność pozbywania się z organizmu szkodliwych pierwiastków

A zatem jedzmy kozie produkty!