03 lut 2019
CODZIENNIE Z RANA OWSIANKA WSKAZANA! Tylko po co? Dlaczego pomaga w procesie odchudzania? Dlaczego wskazana dla chorych na serce?
– dzięki obecności beta-glukanu, czyli błonnika, który rozpuszcza się w wodzie i który to zmniejsza poziom cholecystokininy, czyli hormonu głodu
– beta-glukan działa jak niby „płaszcz ochronny” w naszym przewodzie pokarmowym, chroniąc go i spowalniając przyswajalność cukrów, wchłanianie tłuszczów, a wiążąc kwasy żółciowe
– beta-glukan jest pożywką dla dobrych bakterii
– nierozpuszczalna frakcja błonnika zawartego w owsie poprawia pracę jelit i daje uczucie sytości
– dużo wartości odżywczych
– płatki owsiane obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu
– mega wpływ na serce, bo zawarte w owsie awentramidy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające –à czyli hamują produkcję cytokin zapalnych związanych z tworzeniem w naczyniach pasm tłuszczowych, a zawarty magnez zapobiega atakom serca i udarom mózgu, bo obniża ciśnienie krwi rozluźniając naczynia
– wspomniane awentramidy zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów jelita grubego, regulują pracę jelit
– płatki powoli się trawią, więc zawarty w nich cukier powoli przechodzi do krwi –àwyrównują poziom cukru we krwi
– jako posiłek przedtreningowy-à kop energetyczny, zwiększający wytrzymałość i poprawiający metabolizm
– zawarty magnez w płatkach uspokaja nerwusów i wzmacnia mięśnie
– spowalnia proces starzenia
– mają swój udział w procesie powstawania melatoniny, czyli poprawienie jakości snu i łatwiejsze zasypianie
Korzyści płynących ze spożycia owsianki jest bardzo dużo!