03 lut 2019
Ciastka dla aktywnych fizycznie i umysłowo:
Składniki i przygotowanie:
8 łyżek płatków owsianych
5 łyżek kaszki orkiszowej razowej
4 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego przez nas)
10 daktyli (świeże) – drobno kroję
10 suszonych śliwek – drobno kroję
3 łyżki pestek słonecznika
1 łyżka płatków migdałów
1 jajko
W garnuszku duszę:
2 łyżki suszonej żurawiny (kupiona na wagę)
Jabłko – kroję w kosteczkę
Można dodać też mango czy banana
2 łyż. cynamonu
1 łyż, miodu gryczanego-opcjonalnie (bo daktyle są słodkie)
Zalewam (odrobina do duszenia) własnym domowym mlekiem kokosowym (wiórki kokosowe moczę min. 30 min. we wrzątku, wlewam do blendera, dolewam trochę wody i miksuję na maxa 😊)
Przygotowany mus dusimy kilka minut, po wystudzeniu łączymy z pozostałymi składnikami- ręcznie
Do piekarnika, na papierze około 35 min. na 175